WEEK VAN NAH

Sig doet mee!

Van 15 tot 20 oktober 2018 is er een campagne voor de brede bekendmaking van NAH, met tal van activiteiten, zowel voor professionele hulpverleners als voor het brede publiek: Niet-aangeboren hersenletsel: vaak onzichtbaar, wel aanwezig! 
Ook Sig zet zijn beste beentje voor. 
Er zijn activiteiten over heel Vlaanderen: alle info op www.weekvanNAH.be 

Hier een overzicht van activiteiten die Sig organiseert n.a.v. de Week van NAH:
Wetenschapsdag NAH (ma 15/10)
Vorming voor professionals: workshop Rudolf PONDS (di 16/10)
Vorming en informatie
Lotgenotencontact
Warmste Week: Steunfonds NAH Sig
Reizende tentoonstelling NAH
NAH in de Sig docudienst
NAH Wetenschapsdag
Op maandag 15 oktober vindt in het UZA Edegem (Antwerpen) de tweede NAH-wetenschapsdag plaats. Een dag vol boeiende lezingen over hoe praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar NAH gestimuleerd kan worden. Ook Sig is van de partij. Viviane Vermeiren zal het hebben over ‘Wetenschap en vorming: it takes two to tango’. > Meer info en inschrijven

Bij de start van deze wetenschapsdag wordt de Week van NAH officieel gelanceerd. Komt dat zien en volg de Facebookpagina ‘Week van NAH’!

Elke ervaren behandelaar (psycholoog/orthopedagoog) die werkt met NAH heeft voorbeelden van moeilijk te behandelen patiënten. Kunnen we elkaar iets leren als we deze patiënten en hun behandelhistorie met elkaar delen? In deze workshop op di 16 oktober in Sig Gijzegem wordt naast kennisdeling over ‘moeilijke’ patiënten, vooral eigen casuïstiek besproken. Dit gebeurt onder leiding van prof. dr. Rudolf PONDS, specialist ter zake uit Nederland en auteur van o.a. werken over neuropsychologie bij NAH.  > Meer info en inschrijven
 
Sociale administratie na NAH, een tocht door het landschap van sociale voorzieningen
(do 4 oktober, namiddag, UPC Bierbeek) (GRATIS)
(voor familie en netwerk van personen met NAH)

Hoe herken je een beroerte? Oorzaken en gevolgen
(ma 8 oktober, namiddag, LDC Gentbrugge) (3 euro)
(voor (jong)senioren)

Zorgen na en voor NAH: basisinformatie over de gevolgen van NAH 
(do 11 oktober, namiddag, Revarte Edegem) (GRATIS)
(voor personen met NAH en hun familie/netwerk)

Emotionaliteit na NAH: een complex gebeuren 
(ma 15 oktober, avond, CAR Deinze) (GRATIS)
(voor familie en netwerk van personen met NAH)

NAH: de werking van het brein: herstelmechanismen in het beschadigde brein en cognitieve problemen na een hersenletsel
(vr 19 oktober, namiddag, UPZ Duffel) (GRATIS)
(voor personen met NAH en hun familie/netwerk)

Depressie en angst na NAH: theoretische achtergrond en therapeutische mogelijkheden
(di 23 oktober, avond, Hersenletselpraktijk Gent) (15 euro)
(uitsluitend voor studenten)

Cognitieve, emotionele en gedragsmatige veranderingen na NAH 
(do 25 oktober, namiddag, Revarte Edegem) (GRATIS)
(voor personen met NAH en hun familie/netwerk)Vooraf inschrijven noodzakelijk!

Sig organiseert i.s.m. de NAH Liga en tal van verschillende NAH-organisaties lotgenotencontact en vorming over heel Vlaanderen. Stuurt u geïnteresseerden door naar deze boeiende sessies?

CURSUS Psycho-educatie NAH: Handen uit de mouwen!
Hoe omgaan met sociale en emotionele veranderingen na een hersenletsel? 

(7 voormiddagen in Gent, start woe 26 september) (70 euro)
(uitsluitend voor personen met NAH)

Mijn karakter is veranderd sinds ik NAH heb: hoe ga ik ermee om?
(ma 8 oktober, avond, UZ Gent) (5 euro)
(voor personen met NAH) (tegelijk zie volgende)

Ik herken je niet meer: verandering in karakter na NAH 
(ma 8 oktober, avond, UZ Gent) (5 euro)
(voor familie en netwerk van personen met NAH) (tegelijk zie vorige)

Mijn familielid heeft NAH: zelfzorg voor de mantelzorger
(do 11 oktober, avond, DAB Zonhoven) (5 euro)
(voor familie en het netwerk van personen met een NAH)

Omgaan met (intieme) relaties na NAH
(do 18 oktober, avond, De Bolster Ronse) (GRATIS)
(voor personen met NAH en hun familie/netwerk)

Ziekte-inzicht en verwerking NAH: Wat is er nu eigenlijk gaande?
(do 18 oktober, avond, Ons Huis Brugge) (5 euro)
(voor familieleden van personen met NAH)

NAH en het gebruik van hulpmiddelen
(di 23 oktober, avond, PC Zoersel) (GRATIS)
(voor personen met NAH en hun familieleden)

Cognitieve, emotionele en gedragsmatige veranderingen na NAH
(do 25 oktober, namiddag, Revarte Edegem) (GRATIS)
(voor personen met NAH en hun familieleden)Vooraf inschrijven noodzakelijk!
De Warmste Week zit er weer aan te komen. Vlaanderen schiet weer massaal in actie. Ook voor Sig kan je je beste beentje voorzetten. Weet je wat ons goed doel is?

Sig wil betaalbare cursussen (reeksen vorming bestaande uit meerdere sessies) aanbieden aan jongeren en volwassenen met een hersenletsel (opgelopen door bv. een verkeersongeval, een tumor of een beroerte). We willen via vorming ondersteuning geven door inzichten en tools aan te bieden die mensen met NAH en hun omgeving kunnen gebruiken om een nieuw leven met kwaliteit te kunnen uitbouwen. Het gaat bv. om de cursus ‘NAH psycho-educatie: Handen uit de mouwen’ (zie hoger), de cursus ‘NAH-fotogroep’ (zie verder) en de cursus ‘Mindfulness bij NAH’ (in de pijplijn). Daarom dus het Steunfonds NAH Sig!

Wat kan je doen?

Actie opzetten
Je kan tot 24 december een actie opzetten voor het Steunfonds NAH Sig. Registreer je actie via de Sig-pagina van de Warmste Week en vergeet niet om ons hiervan op de hoogte te brengen. Wij ondersteunen alle acties waar mogelijk. De opbrengst van je actie stort je door aan de Koning Boudewijnstichting die het op haar beurt begin januari aan het Steunfonds NAH Sig bezorgt. Sommige acties krijgen een reporter van Studio Brussel over de vloer. Het kan ook zijn dat de zender je belt om live in de uitzending te vertellen over je actie. Wie langsgaat in Puyenbroeck Wachtebeke komt misschien live op de radio én de live-stream om de resultaten bekend te maken. Let op: dergelijke acties geven géén recht op een fiscaal attest. Daarvoor moet je een vrije gift doen aan Sig zelf. Dat kan via DONO 

Plaatje aanvragen

Je kan tijdens de Warmste Week een plaatje aanvragen voor het Steunfonds NAH Sig en uitleggen waarom je die plaat hebt gekozen en waarom je kiest om ons goede doel te ondersteunen. Per plaatje betaal je een klein bedrag dat integraal naar het Steunfonds NAH Sig gaat.

Warmathon

Je kan de Warmathon lopen in één van de vijf Vlaamse provinciehoofdsteden en Brussel. Deelnemen kost 15 euro. Alle inschrijvingsgeld wordt verdeeld onder de verschillende goede doelen. > Inschrijven – Let op: op die manier steun je dus het Steunfonds NAH Sig niet rechtstreeks, maar draag je mee bij aan de pot die wordt verdeeld onder de meer dan 1.000 deelnemende goede doelen.

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Ook mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebben dat begrepen. Na een ongeval, beroerte of tumor leven ze van de ene dag op de andere met een beperking voor de rest van hun leven. In dit project nemen ze het fototoestel in handen en tonen via een reizende tentoonstelling wat ze in hun mars hebben. De tentoonstelling strijkt tijdens de Week van NAH neer in het UZ Gent K7. Daarna zet ze haar reis verder in Oost-Vlaanderen in 2018. Vanaf 2019 kan het ook elders. Hebt u interesse om de tentoonstelling in de loop van 2019 te plaatsen? Contacteer Kim Van Daele (tel. 053 38 28 18) voor meer info!

Als blikvanger is een sensibiliserend filmpje gemaakt met getuigenissen van mensen met NAH. De titel luidt: CHAOS IN MIJN HOOFD. Personen met NAH vertellen openhartig over hoe ze omgaan met de onzichtbare gevolgen van hun hersenletsel. Hebt u het nog niet gezien?

NAH-fotogroep: cursus in open aanbod

In een NAH-fotogroep leren personen met een hersenletsel fotograferen en krijgen ze thematische opdrachten (zes à acht sessies van ong. 90 minuten). Vervolgens worden de foto’s besproken met de andere deelnemers. Het project is een manier van verwerking: in groep aankaarten wat je overkomen is en ervaringen delen. De foto’s zijn het middel om tot gesprek te komen. Elke NAH-fotogroep resulteert in een toonmoment.

NAH-fotogroepen lopen momenteel vaak in dagcentra of andere voorzieningen. Naar aanleiding van de reizende NAH-tentoonstelling krijgen we ook meer en meer vragen van mensen met NAH die op individuele basis een NAH-fotogroep zouden willen volgen. Daarom deze bevraging!

Oproep: Hebt u zelf interesse (of kent u iemand die interesse heeft) om in groep bij te leren over fotografie en foto’s te gebruiken om over hersenletsel te praten, laat dan uw naam en contactgegevens achter bij Sabine Willaert. Zij contacteert u voor meer info. Dit alles vrijblijvend! We leggen dan alle info samen en bekijken welk aanbod we concreet kunnen doen vanaf 2019.
Werken over NAH in de Sig-docudienst
Net als u dacht al heel wat over NAH gelezen te hebben, heeft de docudienst de collectie aangevuld, met o.a. een aantal nieuwe werken over NAH. Elke voormiddag open!

Klik hier voor de NAH-aanwinsten!

© 2018 Sig vzw – www.sig-net.be  – Sig is lid van Vijftact