SIG – IJSCREME-SESSIES

NIEUWSBRIEF voor PROFESSIONELE HULPVERLENERS

KnipselDe helft van de 14 ijscrème-sessies is ondertussen volzet.
Inschrijven is wel nog mogelijk voor deze vormingen:

Knipsel

Sinds vorige week staan alle studiedagen, workshops en evenementen voor het najaar 2018 op onze website. Inschrijven is mogelijk! Je kunt de overzichtelijke flyer hier downloaden.

Ondertussen starten wij al met het vormingsaanbod 2018-2019. Suggesties voor thema’s/sprekers zijn altijd welkom via jolien.leclercq@sig-net.be.

Knipsel

Op 29 en 30 november organiseren we in Sig Gijzegem een Train-the-trainer workshop over ICF. We zijn zeer verheugd dat we hiervoor Melissa Selb konden strikken, internationaal gerenommeerd gastspreker over dit thema.

Deze tweedaagse workshop (voertaal Engels) is bedoeld voor wie al een stevige ICF-ervaring heeft in de praktijk EN deze wil doorgeven aan collega’s, studenten of cursisten. De workshop is een verdieping voor iedereen en geeft kapstokken om ICF door te geven aan collega’s via teams en overleg. U hoeft dus zelf niet noodzakelijk een lesgever te zijn. Melissa Selb staat bekend om haar zeer praktische lesgeversstijl en werkt met goede didactische materialen.

Momenteel zijn er nog 11 plaatsen. Interesse?
Wacht niet om in te schrijven! > Meer info

Knipsel

Een foto zegt meer dan 1000 woorden

We leven in een beeldcultuur. Een foto zegt meer dan duizend woorden. Ook mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebben dat begrepen. Na een ongeval, beroerte of tumor leven ze van de ene dag op de andere met een beperking voor de rest van hun leven.

In dit project nemen ze het fototoestel in handen en tonen via een reizende tentoonstelling wat ze in hun mars hebben. De grootste motivatie van dit project is het zichtbaar maken van de onzichtbare gevolgen van een hersenletsel. Ze laten zien dat er ondanks hun beperkingen, nog heel veel mogelijk is.

Als blikvanger is een sensibiliserend filmpje gemaakt met getuigenissen van mensen met NAH. Ze vertellen openhartig over hoe ze omgaan met de onzichtbare gevolgen van hun hersenletsel.

Knipsel

http://www.sig-net.be/nl/sensibiliseren/reizende-tentoonstelling-nah_126.aspx

 

De NAH-fotogroep is een project waarbij personen met een hersenletsel leren fotograferen en thematische opdrachten krijgen. Vervolgens worden de foto’s besproken met de andere deelnemers. Het project is een manier van verwerking: in groep aankaarten wat je overkomen is en ervaringen delen. De foto’s zijn het middel om tot gesprek te komen. Elke NAH-fotogroep resulteert in een toonmoment.

Deze reizende tentoonstelling is een verzameling van foto’s, gemaakt tijdens verschillende NAH-fotogroepen in Vlaanderen. De beelden tonen hoe mensen omgaan met de gevolgen van hun hersenletsel: Hoe voelen ze zich op dit moment? Waar vinden ze de moed om verder te gaan? Hoe zien ze hun toekomst? Wie ondersteunt hen?

Op deze manier willen we tonen dat mensen met een hersenletsel nog heel wat in hun mars hebben.

In de loop van 2018 is de tentoonstelling te zien op verschillende plaatsen in Oost-Vlaanderen. Momenteel staat ze in het Cultureel Centrum Meulestede in Gent (nog tot eind juni). Daarna reist ze verder. We houden u op de hoogte!

Is uw locatie ideaal voor ons project? Hebt u interesse om de tentoonstelling in de loop van 2019 te plaatsen? Contacteer Kim Van Daele (tel. 053 38 28 18) voor meer info!

 

 

Knipsel

Voor het TIARA (Tracking Infants At Risk for Autism) onderzoek zijn we nog steeds op zoek naar jongere broertjes of zusjes van kinderen met autisme, jonger dan 10 maanden. Kent u een gezin waar één of meerdere kinderen autisme heeft, en waar een baby geboren of op komst is? Wil u ze dan attent maken op dit boeiende onderzoek?

Voor meer informatie of folders kan u contact opnemen met tiara@ugent.be, tiara@kuleuven.be, de website www.tiara-onderzoek.be of de facebookpagina tiara.onderzoek.

 

TIJDSCHRIFT SIGNAAL

Het tweede nummer van de 27e jaargang van Signaal is ondertussen verschenen.

In dit nummer

  • Zorgverleners beter leren communiceren met personen met een ernstig hersentrauma: een pilootstudie met het programma TBI Express (Riet De Paermentier e.a.)
  • Komen tot gemeenschappelijke revalidatiedoelen na een hersenletsel: de rol van een ‘katalysator’ (intervisiewerkgroep NAH)
  • Ondersteuning voor gezinnen met een kind, jongere of volwassene met autisme (Michiel Tyncke)

Bent u al abonnee? Vier nummers boordevol informatie voor maar 34 euro. > Meer info


 

lees verder op: https://mailchi.mp/sig-net/bijleren-voor-oudersgrootouders-nah-lezingen-en-ontmoeting-rita-hoort-niet-goed-spel-over-labeling-675341?e=86d4fc81d9