Nog te weinig kennis over naalden en injecteren bij Diabetes.

Wereld Diabetes dag (14/11/2016).   

Bericht van BELGA: 10/11/2016 16:01.

naamloos

Korte injectienaalden, bijvoorbeeld van 4 mm, zijn geschikt voor vrijwel alle mensen die zichzelf insuline moeten toedienen. Langere naalden zijn niet nodig en brengen extra risico met zich mee. Bovendien is het verstandig om een naald niet te hergebruiken, maar elke injectie met een nieuwe naald te doen. Dit zijn aanbevelingen van het internationale Forum for Injection Technique and Therapy: Expert Recommendations (FITTER)¹. De nieuwe Belgische aanbevelingen voor insulinetoediening worden gelanceerd op Wereld Diabetes dag (14/11) tijdens het Diabetes symposium te Gent.

De nieuwe aanbevelingen komen voort uit een groot onderzoek dat tussen februari 2014 en juli 2015 is gedaan onder 13.289 patiënten van 423 centra in 42 landen. De resultaten zijn eind oktober in Rome besproken tijdens de vijfde bijeenkomst van FITTER, met bijna tweehonderd zorgprofessionals uit 54 landen.
Op 6 juni 2016 is er door 20 verschillende Belgische diabetesorganisaties overeenstemming bereikt over de vertaling.

Niet voldoende uitleg en training
Miljoenen mensen met diabetes over de hele wereld dienen zichzelf insuline toe, vaak meerdere keren per dag. Dat gebeurt met een injectie onder de huid, met naalden die in lengte variëren van 4 tot 12.7 mm. De manier en/of plaats van injecteren is van invloed op de opname van insuline door het lichaam, en daarmee op de gezondheid van de patiënt en het risico op complicaties. Maar patiënten weten vaak onvoldoende over het injecteren van insuline.

Het forum adviseert alle diabetespatiënten om de kortste naald van 4 mm te gebruiken. Insuline moet in onderhuids vet worden geïnjecteerd, maar langere naalden vergroten de kans dat de insuline in spierweefsel terechtkomt. Bij gebruik van een naald van 8 mm is de kans op spierweefselinjectie 38 maal² groter dan bij het gebruik van een 4 mm. Een spierinjectie is pijnlijker en zorgt voor snellere opname van insuline en kan leiden tot een te lage bloedsuikerwaarde (een hypo).

Eén keer gebruiken
Een andere belangrijke aanbeveling is om een naald van een injectiepen slechts één keer te gebruiken, en dus iedere injectie met een nieuwe naald te doen. Veel patiënten wisselen de naald slechts een keer per dag. Elke naald heeft een glijlaag, die na een injectie weg is. Bij vaker gebruik wordt de naald bovendien bot en de tip wordt krom, hoewel dat niet altijd direct zichtbaar is. Er kan  weefselschade, littekenvorming en zwelling in het onderhuids vetweefsel (lipodystrofie) ontstaan. Plaatselijk zijn er dan minder bloedvaten, waardoor bij een nieuwe injectie de opname van insuline onvoorspelbaar wordt. De patiënt moet feitelijk meer insuline injecteren voor hetzelfde effect, wat leidt tot meer medicatiekosten en verspilling. Als de patiënt de hogere dosis toch in gezonde huid injecteert, is er de kans op overdosering en een hypo. Het is belangrijk dat de patiënt zich hiervan bewust wordt en de injectieplek regelmatig afwisselt.

Veel winst te behalen
FITTER concludeert dat op het gebied van insulinetoediening nog veel winst is te behalen, zowel op het gebied van gezondheid als van kosten verspilling van medicatie. Bewustwording en voorlichting zijn daarom van groot belang.

BD Diabetes Care (Becton Dickinson) zal de nieuwe Belgische aanbevelingen voor insulinetoediening op 14 november in het ICC te Gent presenteren tijdens twee lunchsessies, tussen 13 en 14 uur.

¹ New Insulin Delivery Recommendations. — Mayo Clinic Proceedings van September 2016 Vol 91, issue 9 Pages 1231–1255
² Gibney MA, Arce CH, Nyron KJ, Hirsch LJ. Skin and subcutaneous adipose layer thickness in adults
with diabetes at sites used for insulin injections: implications for needle length recommendations.
Curr Med Res Opin 2010;26:1519-30.

naamloos
Diabetes Liga
Ottergemsesteenweg 456,
9000 Gent

Diabetes Infolijn
Bel gratis 0800 96 333
infolijn@diabetes.be