New Energy For Young Dementia.

Ongezien awareness-project verlegt grenzen in de Himalaya.  

Op 23 oktober vertrok op de Parijse luchthaven Charles De Gaulle een 14-koppige ploeg richting Kathmandu (Nepal). Op zich niets speciaal ware het niet dat zich onder hen drie echtparen bevonden waarvan telkens één partner jongdementie heeft. Nooit eerder werd een dergelijk initiatief genomen en het was dan ook letterlijk grensverleggend. De ploeg werd vergezeld door zanger-performer Rick de Leeuw en er werd in medische begeleiding voorzien door een team o.l.v. prof. dr. Mathieu Vandenbulcke van het UZ Gasthuisberg. Het doel? Aantonen dat mensen met dementie op jonge leeftijd nog tot heel wat in staat zijn en zelfs in het mekka van het bergwandelen in primitieve omstandigheden een inspanning kunnen leveren. Tegelijk wou de ploeg ook stilstaan bij de impact van jongdementie op hun gezinnen en het dagelijks leven.

Het project kreeg de naam ‘New Energy For Young Dementia’. Hiermee wilden we aantonen dat mensen met jongdementie en hun partners ondanks dementie toch nog nieuwe energie kunnen tanken, bijvoorbeeld door samen op zoek te gaan naar zinvolle activiteiten en zo mentaal en fysiek in beweging te blijven. Er wordt al teveel op een eenzijdig negatieve wijze over dementie bericht, waarbij de aandacht telkens gaat naar wat personen met dementie niet meer kunnen in plaats van wat ze wel nog kunnen. De expeditie is ook een oproep aan het beleid om maatwerk te bieden voor jonge mensen met dementie en mogelijkheden te voorzien om actief te blijven. De trip werd in beeld gebracht via een documentaire om zo de eigen ervaringen in perspectief te plaatsen. Volgend jaar zal de film in première gaan. De intense beleving van het samen optrekken in weinig comfortabele omstandigheden met een gemeenschappelijk doel, het bereiken van een bergpas, gaf de groep zowel mentaal als fysiek een boost. Al leerden de intense gesprekken met de deelnemers dat het ook een emotionele beproeving was.

Momenteel ervaart Nepal nog steeds de gevolgen van de aardbeving die het land een goed half jaar geleden trof. De groep had aandacht voor de gevolgen van de aardbeving door o.m., met dank aan bergbeklimmer Wim Smets, de restauratie te steunen van de school van Malekhu in het Dhading-district. Het project werd o.m. gesteund door Deme4Life Foundation en Music for Life. Ook minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen stak de deelnemers een hart onder de riem net voordat ze in Parijs op het vliegtuig stapten. Op de blog http://newenergy.jongdementie.info kan je terecht voor het dagboek van de expeditie.

Tijdens een druk bijgewoonde persconferentie in Nepal gaven de expeditieleden o.a. al aan BBC World en de Nepalese pers tekst en uitleg bij hun ervaringen. Ook in Vlaanderen is er meer en meer aandacht voor dit unieke project. Broodnodig, want de actualiteit leert ons dat jongdementie een thema is dat mensen beroert. “Uit de openhartige gesprekken met de mensen met jongdementie en hun partners is eens te meer duidelijk geworden dat er voor hen een specifiek aanbod nodig is dat hen stimuleert om de vaardigheden die ze nog hebben aan te spreken”, blikt Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) terug. “De mensen met jongdementie die de eindmeet bereikt hebben, waren respectievelijk 53, 61 en 62 jaar oud en oefenden in het verleden belangrijke jobs uit als bankdirecteur, lid van het directiecomité van een KMO en politieagent. Thuis zitten en wegkwijnen is voor hen geen optie. Het zijn mensen die nog heel veel aankunnen en zich goed in hun vel voelen door fysieke activiteit. Ook het groepsgevoel werkte duidelijk stimulerend. Samen hebben we letterlijk en figuurlijk bergen verzet!”