IK WIL HET ZELF KUNNEN.

Kinderen met een beperking hebben vaak al verschillende tegenslagen gekend. Hierdoor staan hun zelfvertrouwen en motivatie om nieuwe vaardigheden aan te leren op een laag pitje. Auteurs Nathalie Vanassche en Selket Willems ontwikkelden een pakket om de zelfredzaamheid bij kinderen te stimuleren.

In het pakket Ik, ik wil het zelf kunnen (gebaseerd op Kids’ Skills) zijn motivatie, coaching en oplossingsgerichte therapie van cruciaal belang. Het kind krijgt inspraak in de behandeling en doelen, het beleeft op die manier autonomie.

Door het coachend ondersteunen en het omzetten van het probleem in een te leren vaardigheid, ervaart het kind een verhoogde vorm van competentie. Hierdoor wordt de band tussen therapeut en kind hechter en is de betrokkenheid groter.

De oefenboekjes van Ik, ik wil het zelf kunnen dienen voor het aanleren of verbeteren van ADL-activiteiten. Zelfzorgactiviteiten hebben een belangrijke plaats in het leven van kinderen, in eender welke levensfase. De boekjes zijn bruikbaar vanaf de leeftijd van 6 à 7 jaar, aangezien kinderen vanaf dan in staat zijn om hun competenties te beoordelen. Deze vaardigheid is nodig bij het nadenken over hulpvragen en het formuleren van doelen.


Ouders getuigen …
“Het zijn leuke, kindvriendelijke, uitnodigende boekjes! Mooi
gevisualiseerd, gestructureerd en aangepast aan het niveau van het kind.”

Het pakket Ik, ik wil het zelf kunnen bestaat uit
1 handleiding en 6 (personaliseerbare) oefenboekjes.

 • 2 oefenboekjes gaan in op het zelfstandig aan- en uitkleden
  (1 voor jongens, 1 voor meisjes)
 • 2 boekjes gaan over het gebruik van badkamerartikelen
  (1 voor jongens, 1 voor meisjes)

  De boekjes bevatten verschillende basisstappen. Deze blijven ongewijzigd bij het veranderen van vaardigheid. Daarom zijn er ook
   
 • 2 blanco boekjes (1 voor jongens, 1 voor meisjes). Hierbij kan de therapeut volledig zelf beslissen waaraan er gewerkt zal worden. De basisstructuur is hetzelfde.

We trachten de ouders zoveel mogelijk bij de therapie te betrekken, hoewel dat niet altijd makkelijk is. Elk oefenboekje bevat een handleiding voor de ouders in kaartvorm.

Dit Sig-pakket wordt aanbevolen door Griet Dewitte en Annelies de Hoop

> > meer info en bestellen

Ik, ik wil het zelf kunnen (Vanassche & Willems)
handleiding (44 p.)
+ 6 oefenboekjes in kleur (telkens 28 p.)

ISBN 978-90-5873-109-8
prijs per pakket: 69 euro (excl. verzending)

leverbaar vanaf 27 mei a.s.
te koop & in te kijken tijdens het DCD-symposium

© 2019 Sig vzw – www.sig-net.be  – Sig is lid van Vijftact