DAG VAN DE ZORG – 20 MAART 2016

Eén centraal thema in 2016 : Zorg in beweging.

5de editie Dag van de Zorg

 

Op zondag 20 maart 2016 viert Dag van de Zorg, hét event van de welzijns-en gezondheidszorg in Vlaanderen haar vijfde editie.

Dag van de Zorg wil een maatschappelijk draagvlak creëren voor de noden en de ontwikkelingen in de zorg- en welzijnssector. De toon is positief en assertief – de zorg is immers één van de belangrijkste sectoren (ook economisch en op het gebied van werkgelegenheid) en heeft een groot maatschappelijk belang voor alle mensen, jong en oud.

De Dag van de Zorg is een grootschalige opendeurdag en wil met een bundeling van krachten de sector in zijn volle omvang en diversiteit op de kaart zetten. Deelnemers zijn niet alleen ziekenhuizen, voorzieningen voor personen met een handicap, woonzorgcentra en kinderdagverblijven, maar ook de eerstelijnszorg; het onderwijs  de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg zijn vertegenwoordigd.

THEMA

Zorg in beweging

In 2016 is er één centraal thema: Zorg in beweging. Het zorglandschap evolueert voortdurend en het thema staat voor innovatie, transparantie, preventie, actie, samenwerking, etc. Samen met de deelnemers, partners en koepelorganisaties wordt editie 2016 meer dan een opendeurdag alleen! Met een congres en vele acties rond het thema “Zorg in beweging” zet Dag van de Zorg samen met de deelnemende organisaties de zorg- en welzijnssector een hele week lang in zijn volle omvang en diversiteit op de kaart op een positieve manier. De campagne wordt ondersteund door heel wat partners.

 CONGRES

“Zorg in beweging” – dinsdag 15 maart 2016

Op dinsdag 15 maart organiseert Dag van de Zorg vzw het congres ‘Zorg in beweging’ in het auditorium van KBC, Havenlaan, Brussel. Na de succesvolle eerste editie van het congres “Angels & Robots” in 2015 met boeiende keynotes, inspirerende cases en getuigenissen, stellen we nu het programma voor 2016 samen. Freek Braeckman zal de moderatie verzorgen en Arnoud Raskin (Streetwize) en Prof. Koen Kas zijn de hoofdsprekers.  Verder mag je inspirerende cases en verhalen verwachten van onder andere de broers Luc (Stop darmkanker) en Patrick (Vlaams Patiëntenplatform) Colemont, Dirk Oosterlinck (Embracelet) en Maud Vanhauwaert (schrijver en tekstperformer). Ook Vlaams minister Jo Vandeurzen zal aan het woord komen. Daarnaast wordt tijdens het congres ook de laureaat van ‘Zorgverhaal van het jaar’ bekendgemaakt. Een initiatief van het Rode Kruis – Vlaanderen, Dag van de Zorg en het Leuvens Instituut Voor Gezondheidszorgbeleid. Goed voor een prijs ter waarde van € 10.000.

AWARD: ZORGVERHAAL VAN HET JAAR

Rode Kruis en Dag van de Zorg slaan de handen in elkaar

Rode Kruis–Vlaanderen, Dag van de Zorg en het Leuvens Instituut Voor Gezondheidszorgbeleid van de KU Leuven organiseren het ‘Zorgverhaal van het jaar’.

Het is een inspirerend, authentiek verhaal van een kleine of grote organisatie die zich elke dag met veel ‘goesting’ inzet om de beste zorg te bieden aan de cliënt, patiënt of bewoner. Een zoektocht naar een successtory waarbij goed management en leiderschap in de zorg het verschil maken voor de patiënt.

De winnaar wordt tijdens het congres ‘Zorg in beweging’ bekendgemaakt en zet ook op zondag 20 maart zijn deuren open voor het grote publiek.

ZORGBEURS

Kangoeroebeurs, 18  en 19 maart 2016

In 2016 sluit de beurs aan bij Dag van de Zorg en wordt een heuse zorgbeurs. Het nieuwe aanbod is verdeeld in 4 grote thema’s: Zorg & info, Spel & leren, Hulpmiddelen en Vrije tijd. De beurs loopt op 18 en 19 maart in de Gemeentehallen van Merelbeke. Meer info op beurs.dekangoeroe.be.

OPENDEURDAG

Dag van de Zorg, 20 maart 2016

Die dag zetten meer dan 160 voorzieningen uit zorg en welzijn hun deuren open voor het grote publiek. Al die organisaties bieden die dag een interactieve tocht achter de schermen van de zorgsector met boeiende en interessante programma’s gebracht door gepassioneerde medewerkers.  

Samenwerking

Dag van de Zorg wordt gesteund door de Vlaamse overheid, zorgambassadeur Lon Holtzer, Flanders’ Care, de VDAB, de koepelorganisaties uit de zorg- en de welzijnssector.