BOEK – LANGER THUIS MET DEMENTIE

Vers van de pers:

‘Langer thuis met dementie · De (on)mogelijkheden in beeld’
Jan Steyaert & Stefanie Meeuws

met een voorwoord van Jo Vandeurzen, minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

“De realiteit is dat 70% van de mensen met dementie thuis woont en daar graag zo lang mogelijk wil blijven. De vraag is hoe we zo goed mogelijk op dat verlangen kunnen inspelen. We moeten vooral de mantelzorgers ondersteunen en hen in hun draagkracht respecteren. In ons dementieplan Vlaanderen zetten we volop in op de kwaliteit van leven voor de persoon met dementie en zijn naasten.”
(Jo Vandeurzen)

Zelfstandig thuiswonen is voor personen met dementie niet altijd vanzelfsprekend. In dit boek staan de verschillende manieren centraal waarop we hen kunnen ondersteunen, zoals psycho-educatie, een goed samenspel van ambulante hulpverlening of technologie en woningaanpassingen. ‘Langer thuis met dementie. De (on)mogelijkheden in beeld’ is voor professionals en beleidsmensen uit ambulante en residentiële zorg of (lokale) overheden geschreven. Ook personen met (beginnende) dementie en hun mantelzorgers kunnen er inspiratie uit halen. De auteurs zien het boek ook als verdere aanzet in het debat naar haalbaarheid van zorg en begeleiding thuis voor mensen met dementie en hun familie.

Aanstaande donderdag 1 oktober organiseert het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen het gelijknamige congres ‘Langer thuis met dementie’. Op het programma staan o.a. Mary Mittelman (USA), Jan de Lepeleire, Joost van Hoof (NL) en minister Jo Vandeurzen. Daarnaast brengen Elena en Nico Bins een authentieke getuigenis over het leven van iemand met dementie en zijn mantelzorger.

 

Auteurs 
Jan Steyaert werkt bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en is betrokken bij de masteropleiding sociaal werk van de Universiteit Antwerpen.
Stefanie Meeuws werkt bij het regionaal expertisecentrum dementie Sophia (Kortrijk).

Boekvoorstelling
Op donderdag 1 oktober 2015 wordt in Leuven ‘Langer thuis met dementie’ voorgesteld tijdens het congres van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Minister Vandeurzen krijgt ter plaatse het eerste exemplaar cadeau. Journalisten zijn hartelijk welkom.

Contactgegevens voor de pers
Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen):
jurn.verschraegen@dementie.be, 0478 38 76 84
Jan Steyaert (wetenschappelijk medewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen):
jan.steyaert@dementie.be, 0479 61 04 34

Recensie-exemplaren en interviews
Je kan een recensie-exemplaar aanvragen via pers@epo.be. De auteurs zijn ook na 1 oktober beschikbaar voor interviews.

Via de e-shop op www.dementie.be kan je het boek na afloop van het congres ook bestellen