ACCO – RICHTLIJNEN REAMNIMATIE

De nieuwe Richtlijnen reanimatie zijn verschenen

Jouw handen kunnen levens redden

Een plotse hartstilstand is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa. Elk jaar krijgen ongeveer 350.000 Europeanen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De levensreddende handelingen zijn eenvoudig, en toch krijgt slechts 20% van de slachtoffers reanimatie door een omstander.

Een hartstilstand is namelijk vaak moeilijk te herkennen en veel mensen kennen de juiste reanimatietechniek niet. Daarom is het belangrijk de levensreddende handelingen te leren.

In Richtlijnen reanimatie 2015 zet de Belgische Reanimatieraad al deze handelingen duidelijk op een rij. Het boek is verschenen bij Uitgeverij ACCO, meteen in het Nederlands én in het Frans.

Richtlijnen reanimatie 2015 van De Belgische Reanimatieraad is uitgegeven bij Uitgeverij ACCO en is te koop in de boekhandel en via acco.be/richtlijnenreanimatie:

  • prijs: € 20,00
  • ISBN 9789462925816
Acco voor het eerst uitgever van levensreddend boek, in samenwerking met Belgische Reanimatieraad

Een primeur voor ACCO, dat zeker. Tot vorig jaar werden de richtlijnen door de Belgische Reanimatieraad (Belgian Resuscitation Council, BRC) in eigen beheer uitgegeven. Vanaf dit jaar is ACCO niet enkel distributeur van het boek, maar in samenwerking met het BRC nu ook de uitgever. De organisatie BRC is opgericht in 2000 en wordt overkoepeld door de European Resuscitation Council (ERC). Beide organisaties willen reanimatietechnieken bevorderen en verbeteren. Daarnaast ondersteunen ze de ontwikkeling van diverse reanimatieopleidingen.

Richtlijnen reanimatie 2015 is een essentieel en levensreddend boek. De uitgave biedt toegankelijke informatie voor iedereen die zich wil updaten in de reanimatie, van basisreanimatie tot de meest gespecialiseerde vormen van reanimatie. Zowel geïnteresseerde leken, verpleegkundigen in opleiding als professionele zorgverleners behoren tot de doelgroep.

BRC en ERC beschouwen deze nieuwe richtlijnen als ‘de meest effectieve en gemakkelijk aan te leren interventies, die ondersteund worden door de huidige kennis, onderzoek en ervaring’. Het boek zet de belangrijkste wijzigingen sinds 2010 in de verf. ‘Maar niet alles is veranderd: een aantal richtlijnen bleef ongewijzigd, ofwel omdat er geen nieuwe studies zijn gepubliceerd ofwel omdat nieuw bewijs sinds 2010 de beschikbare gegevens alleen maar heeft versterkt.´ Met zeer veel kennis en kunde is Richtlijnen reanimatie 2015 samengesteld: elk hoofdstuk is opgesteld door een schrijversgroep en kreeg de goedkeuring door de General Assembly en de ERC Board.

Het boek benadrukt vooral het cruciale belang van de interactie tussen de operator van het hulpcentrum 112, de omstander die cardiopulmonale reanimatie (CPR) uitvoert en het tijdig inzetten van een automatische externe defibrillator (AED). Een effectief, gecoördineerd beleid, dat deze elementen combineert, is essentieel voor het verbeteren van de overleving na hartstilstand buiten het ziekenhuis.

Richtlijnen Reanimatie 2015 geeft een helder en volledig overzicht van het stappenplan voor de reanimatie van kinderen en volwassenen. Deze samenvatting van de reanimatierichtlijnen definieert niet de enige manier waarop reanimatie kan worden toegepast. De richtlijnen vertegenwoordigen vooral een algemeen aanvaarde visie op hoe reanimatie zowel veilig als effectief zou moeten uitgevoerd worden.

CONTACT

Contacteer ons | Over Acco                                                                          Naar uitgeverijacco.be